Je bent van plan om een eenmanszaak op te richten. Maar wat is een eenmanszaak nou eigenlijk precies? Een eenmanszaak is een rechtsvorm, waarin er maar één eigenaar is. Bij een eenmanszaak is er ook geen onderscheiding tussen privé en zakelijk vermogen. Dit wil zeggen dat de eigenaar privé aansprakelijk kan worden gesteld, wanneer er geld wordt geëist binnen van zijn bedrijf. Deze vorm is het meest aantrekkelijk voor starters.
Wat moet ik doen om een eenmanszaak op te richten?
1. Kamer van Koophandel
Je moet de zaak gaan oprichten bij de Kamer van Koophandel. Zo kom je in het handelsregister te staan en is je onderneming legaal.
2. Huwelijksvoorwaarden
Omdat je privé aansprakelijk kan worden gesteld, moet je zorgen dat je zoveel mogelijk risico’s vermijdt. Als je getrouwd bent, is het goed om huwelijksvoorwaarden op te stellen. Als je man of vrouw een echtscheiding aanvraagt en daarbij de helft van het geld wil hebben, dan kun je eenmanszaak failliet gaan. Daarom is het belangrijk om hier afspraken over te maken.
3. Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Wat ook handig is om af te sluiten, is een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Jij, je medewerkers of jouw diensten kunnen schade aanrichten bij anderen. Dan word jij aansprakelijk gesteld voor de kosten. Omdat je privé aansprakelijk bent in een eenmanszaak, kan hierbij je privé vermogen aansprakelijk worden gesteld. Daarom is het belangrijk om een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
4. Belastingvoordeel
Wanneer je bent ingeschreven bij de KvK dan wordt je ook aangemeld bij de Belastingdienst, die gaat kijken hoeveel belasting jij moet betalen. Je kunt als eenmanszaak belastingvoordeel krijgen, maar dan moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Zelfstandingen- en startersaftrek:
Met deze aftrek kun je je belastbaar inkomen (het inkomen waarover je belasting moet betalen) verkleinen, waardoor je minder inkomen hoeft te betalen. De eisen die de belastingdienst voor deze aftrek stelt zijn:
1. Je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
2. Je krijgt nog geen AOW.
3. Je voldoet aan het urencriterium, dat is 1225 uren per jaar.
MKB-winstvrijstelling:
Deze vrijstelling zorgt ervoor dat je winst, waarover je belasting moet betalen, wordt verkleind. Dit percentage is 14% en het geldt alleen voor de eigenaar.
5. Ziektekosten
Omdat je een zelfstandige ondernemer bent, heb je geen recht op de Ziektekostenwet, WW of de WIA. Denk dus goed na over je ziektekostenverzekering. Dit doe je via een basisverzekering, die in Nederland verplicht is, maar ook met de belastingaangifte betaal je daar aan mee.
6. Pensioen
Natuurlijk, je begint net met werken, maar toch is het belangrijk om over je pensioen na te gaan denken. Het is goed om elke maand geld apart te zetten voor je pensioen. Je hebt wel recht op AOW, maar na het opzeggen van je baan, stopt ook je pensioenopbouw.
7. Administratie
De belastingdienst wil elk jaar zien, waar het geld is gebleven. Wat is er zakelijk ingekomen? Wat heb je uitgegeven? Tot in de details wil de belastingdienst dit kunnen controleren. Het is dus belangrijk dat je je boekhouding goed bijhoudt. Dit kan al heel eenvoudig in een boekhoudprogramma. Let op, dit kost meestal geld, dus houdt hier rekening mee in je budget.
8. Personeel
Een eenmanszaak wil niet zeggen, dat je geen personeel aan kunt nemen. Want die één man, is die man die aansprakelijk is gesteld. Het is belangrijk om hier over na te denken, want je weet nooit hoe snel je bedrijf gaat groeien.