In dit artikel geven we een paar praktische BHV tips, waarmee je de hulpverlening binnen je bedrijf een boost kunt geven. In elk bedrijf is het verplicht om bevoegde BHV’ers op de werkvloer te hebben. Om hun inzet te optimaliseren kan je een aantal acties ondernemen.
- Stel een hoofdverantwoordelijke voor de BHV aan
Er moet altijd één BHV’er zijn die de leiding neemt bij elke BHV-gerelateerde actie. Deze persoon heeft meestal een cursus tot preventiemedewerker gevolgd, en heeft aanvullende vaardigheden en kwaliteiten.
- Zorg voor voldoende BHV’ers op de vloer
Er is geen harde wettelijke eis die bepaalt hoeveel BHV’ers er binnen het bedrijf aanwezig moeten zijn. Uit de praktijk blijkt dat één BHV’ers op tien medewerkers een goede verhouding is. Ook moet er bij een groter bedrijf op elke afdeling minimaal één BHV’er aanwezig zijn. Houd altijd rekening met ziekteverzuim, flexwerk, vakanties en inroostering: je kan officieel tien BHV’ers per afdeling hebben, maar daar heb je niets aan als ze allemaal tegelijkertijd met vakantie gaan.
- Zorg voor enthousiaste BHV’ers
Werf om te beginnen, als je een selectie maakt onder je personeel, mensen die al enthousiast zijn voor de functie van BHV’er. Kies ook mensen uit waarvan je denkt dat ze de functie aankunnen, en die genoeg ruimte hebben naast hun eigenlijke functie. Laat ook regelmatig merken dat je blij bent met hun inzet en dat je trots bent op hun vaardigheden: zo houd je ze gemotiveerd en zorg je dat ze volgend jaar de verplichte herhalingscursus willen volgen.
- Instrueer de andere medewerkers
Behalve de kennis van de BHV’ ers is de medewerking van ander personeel van groot belang tijdens een calamiteit. Bespreek de basis van de protocollen met ze, zodat ze globaal weten wie de BHV’ers zijn en wat er bij een noodsituatie gaat gebeuren. Ben je zelf als manager niet voldoende op de hoogte van de voorschriften en wil je dat wel zijn? Overweeg dan om zelf een cursus BHV te volgen. Dat geeft je theoretische en praktische kennis en het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om bij een brand, ongeval of evacuatie de juiste actie te ondernemen.