Wanneer je een website aan het wereldwijde web wil toevoegen, moet je meer doen dan alleen een website maken. Je moet het ook een plaatsje geven op het internet, waardoor je in zee dient te gaan met een hostingbedrijf. Daarnaast heeft je website een adres nodig waarop men je kan bereiken. Dit adres wordt ook wel eens een domeinnaam genoemd. Een domeinnaam bestaat uit een naam en een extensie. De naam van je website is bijvoorbeeld Kwaliteitsnetwerk, de extensie is .nl. Samen levert dat de domeinnaam Kwaliteitsnetwerk.nl op. Die naam is overigens al bezet en kan je dus niet meer claimen.
Extensie voor je domeinnaam
Wil je een domeinnaam kopen, dan zal je moeten kiezen tussen de vele extensies die er zijn. Het belang van zo’n extensie is niet te onderschatten, want het vertelt iets over je bedrijf. Met een nl-extensie geef je bijvoorbeeld aan dat je een band hebt met Nederland en dat je op de Nederlandse markt focust, terwijl dat bij een be-extensie de Belgische markt is en bij een eu-extensie de Europese markt. Populaire alternatieven zijn onder meer de com-extensie (voor commerciële websites of bedrijven), de info-extensie (voor informatieve websites) en de shop-extensie (voor webshops en ondernemers in de groothandel).
Vrijheid en regels bij het kiezen van een domeinnaam
De lijst met extensies is uitgebreid, maar tegelijkertijd ook beperkt. Je kan namelijk niet zelf een extensie uitvinden en je bent beperkt tot de extensies die door de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) zijn goedgekeurd.
De naam kan je wel zelf verzinnen, mits je rekening houdt met een aantal regels. Zo moet de naam minstens twee tekens bevatten en mag het niet meer dan 63 tekens lang zijn. Verder mogen domeinnamen bestaan uit alle letters en cijfers. Een koppelteken en een beperkt aantal speciale karakters zijn toegestaan (bv. œ en ß). Koppeltekens mogen echter niet tegelijkertijd op de derde en vierde plaats voorkomen. Ook mogen domeinnamen niet beginnen of eindigen met zo’n koppelteken.
Domeinnamen kunnen reeds bezet zijn
Wil je een bepaalde domeinnaam kopen, dan moet de domeinnaam natuurlijk nog vrij zijn. Enkel indien iemand anders de combinatie van de naam en de extensie nog niet heeft gebruikt, kan je deze domeinnaam registreren. Hierdoor zijn alle domeinnamen uniek en komen internetgebruikers automatisch op de juiste plek op het internet terecht.
Als een domeinnaam niet beschikbaar is, kan je altijd proberen om de eigenaar van de domeinnaam op te sporen en hem vragen om de domeinnaam aan jou te geven of te verkopen. Hij is daar in principe niet toe verplicht. Er zijn ook uitzonderingen, bijvoorbeeld als het gaat om merknamen of handelsnamen en als de eigenaar kwade bedoelingen had.
Vuistregels bij het kiezen van een goede domeinnaam
Hoewel je veel vrijheid hebt bij het kiezen van een domeinnaam, zijn er toch een aantal vuistregels waar je rekening mee moet houden. Of toch als je een goede domeinnaam wil kiezen. Zo is het belangrijk om het simpel te houden en om te kiezen voor een domeinnaam die bij je zaak of website past. Zorg er tegelijkertijd voor dat een domeinnaam je niet beperkt als je later nieuwe activiteiten wil ontplooien, dus let op met te beschrijvende domeinnamen. Het kan ook een goed idee zijn om een zogeheten ‘keyword domain’ te kiezen, een domeinnaam die bestaat uit een of meerdere populaire zoekwoorden. Dat is vooral belangrijk in het kader van SEO of Search Engine Optimization.