Ben jij een zelfstandig ondernemer of een ZZP’er? Dan is de kans groot dat je vanuit huis werkt. Maar een woning is niet altijd een geschikte werkplek. Hier kun je wel voor zorgen door een kantoor aan huis te laten bouwen. Maar dit vergt best wel een investering. Je kunt hiervoor een lening afsluiten. Met een lening kun je de bouw van je kantoor financieren, zodat je er goed bijzit. Een kantoor aan huis is daarom een goed investering, want je verhoogd ook nog eens de waarde van je woning. Maar hoe kun je het beste een kantoor aan huis financieren?
Welk soort lening?
In de regel heb je de keuze uit twee soorten leningen: een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Heb jij een goede berekening opgesteld van hoeveel een kantoor aan huis je totaal zal gaan kosten? Dan is een persoonlijke lening het meest verstandigst. Je leent dan enkel het bedrag dat je ook nodig hebt. Vervolgens los je maandelijks tijdens de gehele looptijd van de lening een vast bedrag aan aflossing en rente af. Heb je ongeveer in je hoofd hoeveel je kwijt bent, maar wil je toch wat meer geld achter de hand houden voor het geval de kosten hoger uitkomen? Je kunt dan kiezen voor een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet heeft een limiet tot hoeveel je mag opnemen. Alles wat je aflost, mag je daarna wederom opnemen. De aflossing en de rente zijn daardoor ook flexibel. Het grote verschil tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet is dat je bij een persoonlijke lening ook echt een bedrag leent dat je nodig hebt. Bij een doorlopend krediet kun je wel eens in de verleiding komen om toch wat meer op te nemen, ook al is dit misschien niet nodig. De voorwaarden en rentepercentages per aanbieder kunnen flink verschillen. Een lening vergelijken met andere leningen is daarom aan te raden, zodat je een lening afsluit volgens jouw gewenste voorwaarden en rentepercentage.
Waar moet je verder op letten?
Het afsluiten van een lening is niet iets wat je dagelijks doet. Als je een offerte van een aanbieder krijgt, moet je wel op enkele zaken letten, zodat duidelijk is waarvoor je tekent. Let ten eerste op het rentepercentage dat in de offerte staat of dit het afgesproken percentage is. Ga ook na of er nog verplichtingen aan deze lening zitten, zoals het afsluiten van werkloosheidsverzekering of een overlijdensrisicoverzekering. Verwacht je in de toekomst goede zaken te doen en de lening sneller af te lossen? Kijk dan ook of er een boeteclausule in de voorwaarden staat of beding het boetevrij aflossen. Uiteraard moet je het totale maandbedrag aan rente en aflossing helder voor ogen hebben, zodat je weet of je dit kunt opbrengen.