Bijna de helft van ZZP’ers positiever
Het zijn gouden tijden voor de ZZP’er, die positiever is geworden over zijn financiële situatie ten opzichte van een aantal jaren geleden.
Uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2017 die door het Centraal Bureau voor de Statistiek en TNO is uitgevoerd, blijkt dat de financiën van zelfstandige ondernemingen er steeds beter voor staan. Was begin 2015 nog 43 procent van de ZZP’ers tevreden over hun financiële positie, begin dit jaar was dat al 47 procent. Bovendien zijn die gouden tijden voor de ZZP’er ook te merken in het vertrouwen in de werkzekerheid en dus het inkomen, want ook daarover werd men optimistischer in de afgelopen jaren. Het aantal ondervraagden dat negatief is over hun financiële positie daalde daarbij van 27 naar 24 procent.
ZZP’ers in de bouw positief
Met name ZZP’ers in de bouw zijn positief, blijkt het uit CBS-onderzoek. Dit heeft vooral te maken met het feit dat men in deze sector veel minder financieel afhankelijk is geworden van opdrachten van een enkele klant. Dat geldt nu nog voor slechts 3 procent van de ondervraagde ZZP’ers in de bouwsector. Onder alle ondervraagden blijkt twee derde voor minder dan de helft van de omzet afhankelijk van één opdrachtgever.
Ook elders ZZP’ers in de lift
Naast de bouwsector, zitten ook ZZP’ers in de lift die bijvoorbeeld als zelfstandig beroepsschilder werken, omdat het uurloon in deze branche weer aantrekt. Dit blijkt uit recente cijfers van CBBS Salarisservice. Jarenlang werd gewerkt voor 15,00 tot 20,00 euro per uur maar nu kan er volgens de brancheorganisatie weer minimaal 35,00 euro per uur gevraagd worden. Hierdoor kunnen ZZP’ers weer investeren in bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een nieuwe bedrijfsauto, aldus CBBS.
Opmars combinatie ZZP’er en werknemer in loondienst
Opvallend is verder dat steeds meer ZZP’ers naast de eigen zelfstandige onderneming ernaast ook steeds meer in loondienst werken. Dit geldt vooral voor jongere ZZP’ers. En niet per definitie vanwege de financiële situatie. Dit onderzocht het CBS recent ook.
In bijna de helft van de gevallen waar een ZZP’er er een tweede baan bij heeft als werknemer, is dit omdat men een afwisseling wil in het soort werk dat ze doen, maar ook omdat de ZZP’er zich zo verder hoopt te ontwikkelen en omdat men nieuwe contacten wil leggen. Bij slechts een derde van de ondervraagden heeft het combinatie werk wel te maken met de financiën.