Steeds meer bedrijven zien in dat ze niet alleen hun eigen processen moeten optimaliseren, maar ook moeten weten wat de concurrentie doet. Hoe blijf je hen een stap voor? Een goede manier is om gericht informatie over hen te verzamelen, te analyseren en strategisch in te zetten. Dat is precies waar een competitive intelligence strategie bij helpt.
Verzamelen van marktinformatie
Bij het opstellen van een goede strategie voor competitive intelligence luister je goed naar signalen uit de markt. Het gaat niet alleen om directe concurrenten, maar ook om verschuivingen in klantvoorkeuren en nieuwe trends. Hoe pak je dit aan? Hier komt een bedrijf zoals Competify om de hoek kijken. Zij beginnen met het in kaart brengen van directe concurrenten en kunnen deze data omzetten naar actionable insights voor jouw bedrijf. Analyseer producten, prijzen, campagnes en online aanwezigheid.
Analyse hulpmiddelen en strategie
Zodra je alle informatie hebt verzameld, is de volgende stap die data te ordenen en te vertalen naar concrete acties. Zowel de data verzamelen als het normaliseren en begrijpbaar maken van de data, daar is Competify de juiste partner. Met de juiste software en methodes categoriseer je trends en ontwikkel je scenario’s. Stel je voor dat je merkt dat een concurrent sterk inzet op duurzaamheid, terwijl jij nog niet echt ‘groen’ in de markt staat. Dan kan je dankzij deze analyses besluiten om duurzaamheidsmaatregelen te versnellen. Of misschien ontdek je dat een ander merk zwaar inzet op een lage prijs, en zie je dat jouw unieke meerwaarde eigenlijk in service zit. Dan is het slim om je marketingstrategie daar op te richten. De kracht van deze aanpak zit in het feit dat je niet langer puur reageert op geruchten, maar op harde data.
Beter begrip van klantbehoeften
Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien: door concurrenten te bestuderen, begrijp je je eigen klanten beter. Je leert waarom zij juist voor jouw product kiezen, of waarom ze weglopen naar een alternatief. Stel, je ziet dat een concurrent succes heeft met een abonnementsmodel. Dan kun je overwegen om je eigen businessmodel te herzien. Zo borg je continuïteit. Schroom ook niet om feedback te verzamelen van klanten die zijn overgestapt naar de concurrent. Waarom hebben ze die keuze gemaakt? Deze informatie helpt je om jouw product, dienst of service te verbeteren. Een proactieve houding houdt je alert en competitief.
Implementatie en doorlopend proces
Met enkel het vergaren van data ben je er niet. Je moet ook acties nemen. Zorg dat je bevindingen uit je competitive analysis deelt met de juiste teams. Je marketingafdeling kan de nieuwste trends verwerken in campagnes, het productteam kan functionaliteiten of designs finetunen en sales kan profiteren van betere propositie-inzichten. Een handige tip is om regelmatig een ‘check-in’ te plannen waarbij je de marktbewegingen doorneemt. Zo blijf je continu op de hoogte en voorkom je dat je verrast wordt. Competitive intelligence is een doorlopend proces, geen eenmalige actie. Door alert te blijven, behoud je het concurrentievoordeel. Een goed uitgevoerde competitive intelligence is dus onmisbaar voor bedrijven die hun marktpositie willen handhaven of versterken. Door informatie over concurrenten slim te benutten, speel je sneller in op veranderingen en creëer je producten en diensten die aansluiten bij de behoeften van je klanten. Zo krijg je niet alleen meer tevreden klanten, maar blijf je ook je concurrentie steeds een stap voor.