Voor jezelf beginnen vraagt om lef en focus. En om zakelijk bankieren. Start u als ondernemer dan krijgt u waarschijnlijk regelmatig het advies om een zakelijke rekening te openen. Dit biedt veel belangrijke voordelen. Is het wettelijk of voor de belasting niet verplicht? En heeft u straks meer nodig voor uw bedrijf een creditcard, bedrijfsverzekering of een zakelijke lening?
Voordelen en nadelen
Bij het gebruik van een zakelijke rekening heb je veel meer overzicht dan wanneer je privé- en zakelijke transacties vanaf één rekening regelt. Je kunt direct de financiële situatie bekijken van je bedrijf en haalt het zakelijk geld en privé niet door elkaar. Het werkt veel prettiger als je belastingaangifte gaat doen of werkt met een boekhouder. Een aparte zakelijke rekening voorkomt niet alleen dat de boekhouder inzicht heeft in je privé-uitgaven, het scheelt ook veel tijd als hij alle zakelijke transacties bij elkaar heeft. Dus scheelt dit ook in je portemonnee. Een zakelijke rekening kost wel meer dan een privé rekening. Dit is eigenlijk het enige nadeel. Het hangt van de bank en je wensen af hoeveel een zakelijke rekening kost. Als je transacties alleen via internetbankieren regelt kies je voor een goedkoper pakket dan wanneer je meer betalingsmogelijkheden wilt. Laat je adviseren bij verschillende banken en kijk waar je het goedkoopst uit bent.
Enkele puntjes
- Je zou ook een tweede privérekening kunnen openen om de bedrijfszaken mee te regelen. Dit zal waarschijnlijk alleen bij een klein bedrijfje lukken. Bij grotere geldstromen zal de bank je verplichten een zakelijke rekening af te sluiten.
- Als je toch gaat werken met een privérekening, vertel dan duidelijk aan je klanten dat ze bij “ter name van” jouw privé naam vermelden en niet de bedrijfsnaam!
- Een tweede privérekening openen bij je eigen bank kost ook geld. Je kan ook proberen een rekening te openen bij een andere bank, maar deze stellen vaak ook eisen aan de rekening. Bijvoorbeeld dat het salaris erop gestort moet worden.